top of page

GOODNIGHT 

shows

De Republiek Brugge /2021

PAK GISTEL  /2021

book

Belgian Platform for Photobooks

Kijk. 

 

Haar licht zal nooit

er niet zijn. 

 

Houd vol. 

En wacht. 

 

Sluit soms je ogen

en slaap. 

Wikkel je in het einde 

van je dag. 

 

En als je wakker wordt, 

kijk opnieuw. 

 

Met je ogen van 

klaarheid en 

herwonnen moed. 

 

Daar is de zon. 

 

Nooit heb je haar licht

helemaal geweerd. 

 

Femke den Hollander

Femke den Hollander heeft als fotograaf een hart voor cultuur en relevante maatschappelijke projecten. Haar werk is  een constante zoektocht naar het onbekende. Door tijd te nemen legt ze het ongeziene en het onuitgesprokene vast. 

Met de reeks ‘Goodnight’ geeft Femke den Hollander een nieuwe definitie aan die onbekende paden.

Geen mensen in beeld deze keer, maar bomen, rivieren, hoge luchten, bloemen en gevonden pluimpjes. 

 

Femke: “Deze reeks kwam tot stand tussen 8 juli 2020 en 8 oktober 2020. De leeggelopen agenda zorgde voor rust en tijd voor vrij werk, waar ik anders niet vaak toe kom. In die zomermaanden heb ik elke avond een Goodnight-foto gemaakt met mijn telefoon, bewerkt en gedeeld op Facebook. Live en instant. Roze zonsondergangen, rivieren en vijvers, vuur op wolken, het avondblauwe licht op de bloemen in de tuin, hoge luchten en gevonden pluimpjes. Al snel begonnen mensen de avondfoto’s te volgen. Er kwamen veel reacties, vaak ook heel persoonlijk. Vrienden lieten weten dat ze er naar uitkeken om ‘s avonds een nieuwe foto te zien. Van andere mensen hoorde ik dat ze er troost in vonden.”

 

Verbeelding, schoonheid en verstilling beschrijven de kern van de sfeer en vooral ook de impact van het fotoproject. Het delen van de beelden op sociale media werd een wezenlijk deel van het project. De sprekende sfeer die Femke den Hollander vastlegde, raakt duidelijk een snaar bij een groot aantal volgers. De beelden roepen herkenbare gevoelens op, waarop gereageerd wordt. Het delen bestaat daardoor uit meer dan het tonen van het beeld, het is een wisselwerking tussen fotograaf, werk en toeschouwer – een intense manier van samen zijn, die hoop, licht en wederzijdse troost biedt. 

 

Het boek ‘Goodnight’ is het resultaat van deze uitwisseling: de foto's worden afgewisseld met  poëzie en teksten van vrienden en enkele Brugse schrijvers/dichters zoals Peter Verhelst, Harm Dicht, Frederik Lucien Delaere, Lise Surmont,... 

 

“Op stille warme zomeravonden en in regen en wind ben ik naar buiten gegaan voor een Goodnight. Sommige Goodnights zijn gemaakt op weg naar huis van ergens, de nacht al lang gevallen. Soms was ik te vroeg en was het nog dag. Dat was wel grappig. Soms was ik het vergeten en ging ik alsnog... Sommige zijn gemaakt met tranen in mijn ogen. Er was ook een keer een storm. En een andere keer was toen

iedereen al sliep en er op straat alleen nog een egeltje naast mij liep.”

 

Sanne De Muynck stond in voor de vormgeving en heeft vervolgens alle foto’s en teksten en gedichten een mooie bladspiegel  gegeven in het boek ‘Goodnight’. 

 

Dit is een eerste uitgave, in eigen beheer. In een oplage van 400, gedrukt bij die Keure in Brugge. 

 

2021

colofon 

 

fotografie: Femke den Hollander

 

vormgeving: Sanne De Muynck

drukjaar: 2021

druk: die Keure (Brugge)

uitgever: eigen uitgave

80 bladzijden/ softcover /genaaid in Zwitserse binding

oplage: 400

148 x 210 mm

poëzie en bijdragen:  Peter Verhelst, Jan Devriese, 

Stijn Tormans, Frederik De Laere, Harm Dicht., 

Joke Bruyneel, Lise Sur Mont, Sabine Forrier, 

Stefan Vanthuyne, Rein De Puysseleyr

 

bottom of page