top of page

WERELDDAG SUÏCIDEPREVENTIE

campaign video for 10 September World Suicide Prevention Day  - commissioned

/2019 (only in Dutch)

I say thanks to Sam and Elias for your voices.

10 september is sinds 2003 wereldwijd uitgeroepen tot  ‘World Suicide Prevention Day’ (Dag ter voorkoming van zelfdoding). Overal ter wereld wordt op die dag extra aandacht gevraagd voor het voorkomen van zelfdoding. CAW Noord-West-Vlaanderen komt dit jaar naar buiten met een campagnefilm om zelfdoding beter bespreekbaar te maken. De boodschap van de campagne is: durf met elkaar praten over zelfdoding. In Vlaanderen plegen 3 mensen per dag zelfmoord en een veelvoud daarvan doet een poging. Sociaal contact verkleint het risico op zelfdoding. Ken je iemand die het niet meer ziet zitten? Ernaar vragen en samen hulp zoeken kan levens redden. 

 

Zelfdoding in Vlaanderen

 

In Vlaanderen plegen elke dag 3 mensen zelfmoord. Meer dan 70% zijn mannen. En elke dag doen 28 mensen een poging. Zelfdoding is, samen met verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Een poging tot zelfdoding is de belangrijkste risicofactor voor een zelfdoding. Sociale steun en sociaal contact verkleinen het risico op een poging tot zelfdoding. Erover praten werkt beschermend.

Hulp helpt. 

 

Zelfmoord is nog altijd een heel moeilijk onderwerp om over te praten. Het taboe is nog altijd groot en veel mensen schamen zich om erover te beginnen. België is in West Europa de koploper wat suïcide betreft. Nochtans: hulp helpt en iedereen kan helpen. Ook jijzelf. Als je iemand kent die denkt aan zelfdoding, of aangeeft het niet meer te zien zitten, dan mag je ernaar vragen.  Je maakt het niet erger, je maakt het bespreekbaar en dat helpt. Op de website van de Zelfmoordlijn 1830 vind je tips over hoe je dit kan aanpakken. Ook de JAC’s (Jongeren Advies Centra) en onthaalpunten van de CAW’s bieden gratis advies, informatie en hulp. 

 

www.zelfmoord1813.be

www.caw.be

www.jac.be

 

Het CAW is een gastvrij aanspreekpunt voor iedereen met een vraag over welzijn. Samen met andere middenveldorganisaties, OCMW’s en lokale besturen zetten we in op een grote bereikbaarheid voor mensen die met vragen of noden zitten.

Jongeren tot 25 jaar kunnen terecht bij het JAC in hun buurt. 

 

Naast hulpverlening zetten CAW’s ook in op preventie en sensibilisering. 

 

bottom of page